Zonnepanelen

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Elk zonnepaneel heeft cellen met een negatief geladen bovenzijde en een positief geladen onderzijde. Zodra er licht op het paneel valt zetten de cellen de stroomproductie op gang. Hoe meer panelen, hoe meer energie je kan opwekken.

Deze energie noemt gelijkstroom en moet worden omgezet in wisselstroom. Daarvoor hebben we een omvormer of micro-omvormers nodig. Dit werkt bijvoorbeeld zoals de lader van een gsm maar dan in de omgekeerde richting.

 

Soorten zonnepanelen

De twee belangrijkste soorten zijn de monokristallijn en de polykristallijne panelen.

1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van deze zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. De Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximaal rendement en bij een beperkte ruimte.

2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. Deze panelen zijn gunstig geprijsd en bieden een
redelijk hoog rendement, hoewel minder dan bij monokristallijne panelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze. Deze panelen zijn meestal blauw en werken vaak beter bij diffuus licht ( als er geen zon is ).

Sinds kort zijn er ook hoogrendementspanelen beschikbaar (300wp en meer), deze zijn geschikt voor daken met een beperkt oppervlak en hebben een rendement van 18% of meer.

 

Voordelen

Door het plaatsen van zonnepanelen heb je tal van voordelen. Hier zetten we de voornaamste op een rijtje:

  • Produceren van eigen energie die je nodig hebt/verbruikt op jaarbasis
  • Bij nieuwbouw daalt het E-peil. Bij het behalen van het vooropgestelde E-peil kan je premie bekomen bij je netbeheerder. Voor meer info, klik hier.
  • De investering van zonnepanelen zorgen voor een besparing op de belastingsaangifte. Meer informatie vraag je best aan bij je eigen bank.
  • U helpt het milieu een handje door zelf groene energie te produceren
  • De stroom die je opwekt met behulp van zonnepanelen is gratis. Ook als de zon niet schijnt zal uw installatie energie opbrengen.
  • Gebruikers van zonnepanelen gaan bewuster om met hun verbruik
  • De zonnepanelen zelf hebben geen CO2 uitstoot. Ondertussen is ook de productie voor het maken van zonnepanelen zo verbeterd dat de uitstoot van CO2 sterk verminderd is ten opzichte van vroeger.
  • Het opwekken van energie is volkomen veilig.
  • De waarde van uw huis stijgt bij verkoop door betere EPC scores.
  • Wanneer de prijzen van elektriciteit schommelen heeft u daar geen last van. U kan de zoektocht naar de goedkoopste leverancier dus stopzetten.

 

Plaatsing en aansluiting

De gespecialiseerde plaatsers van ons Ecocoon Solar team, beschikken over heel wat ervaring en gebruiken de nieuwste technieken. Meestal is de installatie op één dag afgewerkt.

Ons team bestaat uit dakwerkers en beschikken over de juiste tools om de installatie netjes en correct uit te voeren.

Onze elektricien komt ter plaatse alles aansluiten en zorgt ervoor dat alles wettelijk gekeurd is.

Ons aanbod

Ecocoon Solar werkt enkel samen met de beste fabrikanten. Kwaliteit heeft een prijs maar op termijn rendeert dit wel. De meeste installaties zijn terugbetaald tussen de 5 en 8 jaar.

Zonnepanelen

Omvormers

Onze groothandels

Recert certified installateur

Wij recycleren uw oude zonnepanelen