FAQ

Isolatie: vraag en antwoord

Q: Leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblemen in mijn woning?

Neen! Condensatie is geen rechtstreeks gevolg van spouwmuurisolatie. Het is wel belangrijk dat u voldoende ventilatie voorziet, want gebrek aan verluchting is de échte oorzaak van condensatie. Zeker in een goed geïsoleerde woning, waar minder verse lucht door spleten en kieren kan binnenkomen. Uiteraard adviseren onze energiedeskundigen u over hoe u met uw nieuw geïsoleerde woning moet omgaan.

Q: Wat gebeurt er met de gaatjes die in mijn muur geboord worden?

Om spouwmuurisolatie in uw spouwmuur aan te brengen, boren we, volgens een bepaald patroon, gaatjes van 18 of 16 mm. Eens de spouwmuurisolatie aangebracht is, voegen we deze boorgaten zorgvuldig dicht in hun oorspronkelijke kleur. U ziet geen verschil tussen uw gevel voor of na isolatie.

Q: Mijn lege luchtspouw is toch al een goede isolatie, of niet?

Een stilstaande luchtlaag isoleert inderdaad heel goed, maar de lucht in een lege spouw is voortdurend in beweging wegens de spleten, kieren en kleine openingen in het metselwerk. Daarom is het wel degelijk van belang om een goede spouwmuurisolatie te voorzien.

Q: Kan ook een nieuwbouwspouwmuur geïsoleerd worden?

Uiteraard kan dit. Het enige verschil is dat we bij nieuwbouw van binnen naar buiten werken, zodat we niet in het buitenvoegwerk moeten boren. Vanaf zodra de dakbedekking en ramen geplaatst zijn, gaan we over tot spouwmuurisolatie.

Q: Zijn er minimumvereisten aan mijn woning om in aanmerking te komen voor spouwisolatie?

Uiteraard moeten de muren die in aanmerking komen voor isolatie vrij en bereikbaar zijn. Verder is de huidige toestand van uw spouw belangrijk: is ze vrij, zuiver … ? Uw energiedeskundige staat u bij in de juiste inschatting van uw situatie, en geeft u gratis advies op maat.

Q: Vormen mijn rolluiken een probleem bij isolatie?

Neen, maar we moeten er wel aandacht aan besteden. Vaak is ook de afdichting van de spouw nodig. Daarom zal Ecocoon deze bij aanvang van de werken afdekken volgens een uniek proces, waarbij we vanuit de spouw zelf werken. We gebruiken hiervoor slechts één boorgat van 16 mm. U moet dus zelf niets doen, maar uiteraard wordt alles wel met u besproken.

Q: Moet ik eerst mijn ramen vervangen voor ik mijn spouw laat isoleren?

Neen, na uithardingen van ons isolatiesysteem Ecocons® in de spouw, is het perfect mogelijk de ramen te vervangen – zij het pas na vijf dagen.

Q: Moet ik zelf iets doen aan mijn muren voor de isolatiewerken kunnen beginnen?

Onze experts nemen alles voor hun rekening: van controle tot afdichting van lekken en rolluik kasten. U moet dus zelf niet aan de slag.

Q: Mijn spouwmuur is bovenaan open, moet ik deze dichtmaken?

Neen, dit vormt geen enkel probleem: wij isoleren altijd de volledige spouw tot boven toe. Alleen kunnen er misschien enkele korrels op uw zoldervloer terecht komen. Maar die ruimen wij graag op.

Q: Hoe weet ik of mijn hele muur naadloos gevuld is met isolatie?

Door de unieke werking van onze Ecocons® is een naadloze vulling gegarandeerd. Onze energiedeskundigen en plaatsingsspecialisten controleren onafhankelijk van elkaar het geleverde werk. Op aanvraag of bij twijfel kan er ook steeds een thermografisch onderzoek worden uitgevoerd.